Puur leven

Op 22 september 2016 kreeg mijn oudste dochter (4 jaar) de diagnose ‘coeliakie’. Het roer moest om. Wij zijn het avontuur gestart om glutenVRIJ te leven. Geen last, maar een verandering die ons puurder maakt. Elke hoofdmaaltijd bereiden we zonder gluten, zonder pakjes en zakjes en vooral met veel pure producten, uit de moestuin. We hebben het geluk dat we allemaal (meestal) kunnen genieten van alle soorten groenten én veel fruit.

Eten uit de moestuin

Wij zijn in april 2017 gestart met een moestuin. Aan de rand van Soest bevindt zich tussen de weilanden een heerlijke, kneuterige, biologische moestuinvereniging. Je ontkomt niet aan een praatje met de andere grondbezitters. Na de begroeting met een zanderige, eeltige hand vliegen de tuiniertips je om de oren en voor je het weet ben je een paar preiplantjes of geoogste bietjes rijker. Het is indrukwekkend om na het zwoegen, spitten en onkruid wieden (vooral dat laatste) zaadjes te zien uitgroeien tot degelijke bloemkolen, reuze pompoenen of zoetsappige aardbeien. En het is helemaal een feestje als je de gekweekte appels kunt verwerken in een appeltaart, of tijdens een diner met vrienden een smakelijk courgettesoepje kunt serveren. Het is klein geluk dat groots voelt.

watbenjemooi_4

Laat de kinderen buitenspelen

Ook onze twee dochters nemen we mee naar de moestuin. In het hoogseizoen zijn we er ieder weekend wel een paar uur te vinden. Hoewel onze oudste dochter, het liefst gekleed in een jurk of rok, er moeite mee heeft om vies te worden (en ja, daar ontkom je niet aan in de moestuin) geniet ze toch van het buitenspelen. In een wereld waar het gemiddelde jonge kind zo’n 3 uur per dag achter een beeldscherm zit, is buitenspelen een genot. En dat willen wij hen leren.

watbenjemooi_2

De bovenstaande biet kreeg ik in mijn handen gedrukt van een van onze buren. Een voordeel van eten uit de moestuin is dat je eet wat je oogst. Je leert om creatief te zijn met de ingrediënten die je tot je beschikking hebt. Zo maakte ik van bovenstaande biet het volgende gerecht.

Pitabroodjes met oosters gekruide kip en bietjes
Benodigdheden:
– 1 biet
– 6 (glutenvrije) pitabroodjes
– 400 gram kipfilet
– 3 eetlepels Oosterse kipkruiden
– verse koriander
– knoflooksaus (zelfgemaakt met mayo, yoghurt, knoflook, citroensap, beetje suiker, peper & zout en verse peterselie)

Kook de biet en snijd er kleine blokjes van. Bak de kip en voeg de kruiden toe. Doe de pitabroodjes in de oven en bak ze volgens de verpakking. Maak zelf je knoflooksaus. Snijd de koriander. Snijd de broodjes open en voeg daar de gebakken kip, bietjes, koriander en knoflooksaus aan toe. Een heerlijk, simpel gerecht! Vies worden mag! Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s