Iets zonder ei, pinda, noten én gluten graag!

Ikzelf vond mensen met en voedselallergie tot voor kort lichtelijk ingewikkeld. In mijn omgeving komt het zelden voor. De enkele mensen met een allergie, die ik ken, zijn zelf erg zorgvuldig en hoor je er bijna niet over. Als moeder van een kind met coeliakie én een kind dat allergisch is voor ei, pinda en noten, heb ik nogal wat uit te leggen, voordat ik naar een kinderfeestje ga. Heb je net de etiketten bestudeerd op de allergieën van de één, kun je vervolgens gluten uitsluiten voor de ander.

We zijn inmiddels twee maanden glutenvrij onderweg en mijn conclusie tot nu toe: mensen met een allergie/intolerantie hebben er recht op om ingewikkeld te doen. Een confronterende eye-opener voor mezelf! Het zou simpeler kunnen zijn, als cafés en restaurants wat meer ingespeeld raakten op verschillende allergieën, alle etiketten verplicht het glutenvrij kenmerk zouden dragen én Nederland niet zo’n broodland was.

Feestelijkheden

Er draait binnen de Nederlandse cultuur zoveel om eten. Bedenk eens een feestdag, of een ander random feestelijk moment, waar geen speciale recepten/voedingsmiddelen bij horen? Ze bestaan niet! Echt niet. Bij een verjaardag hoort taart, bij de koffie hoort een koekje, bij Koningsdag hoort een oranjetompouce, bij kerst horen chocoladekransjes én gluhwein en ga zo maar door. Wat de gelegenheid ook is, het gaat standaard gepaard met eten. En laat ik nou een échte Hollander zijn, die houdt van lekker eten en graag het leven viert met de mensen die me lief zijn… Bij de gedachte, om die gewoonte overboord te gooien, raak ik lichtelijk in paniek. Het zijn voor mij en daardoor ook voor mijn man en beide dochters, fijne momentjes samen, waar we intens van genieten!

Plannen

De afgelopen maanden heb ik ervaren dat ‘plannen’ de sleutel is. Hoewel het soms tegennatuurlijk voelt, omdat wij mensen zijn van ‘het moment’, is het raadzaam gebleken om vooruit te plannen. Helemaal als het sociale activiteiten betreft. Zo ben ik glutenvrij brood aan het hamsteren alsof het de laatste broden op aarde zijn, heb ik voorafgaand aan verjaardagen de gastvrouw gevraagd naar het ‘menu van de dag’ en heb ik standaard een feestelijk taartje in de vriezer liggen voor een onverwachts vreugdevol moment dat gevierd moet worden. Met taart natuurlijk!
Voor verjaardagen vraag ik even na welke etenswaren er gepresenteerd gaan worden. Zo kan ik er voor zorgen dat ik vergelijkbare producten meeneem voor mijn dochters. Het is misschien slap, of flauw, of pedagogisch niet verantwoord, maar in deze beginfase wil ik niet constant hoeven zeggen: ‘Nee, dat mag je niet’. De reactie van mijn oudste dochter hierop is inmiddels: ‘Jahaa, ik weet het ook dat ik geen gluutjes mag!!!’

brood-1

Wat feest had moeten zijn

Tijdens de intocht van Sinterklaas hadden we ons voorgenomen om ’s ochtends glutenvrije pepernoten te bakken. De ochtend liep helaas anders en we hadden geen pepernoten bij ons. Ik hoopte op een glutenvrije piet bij de intocht, maar helaas. Toen ik aan een willekeurige piet vroeg, of ze een glutenvrije piet hadden meegenomen uit Spanje, keek ze me aan alsof ik een buitenaards wezen was. ‘Uh, nee!’, was haar resolute antwoord.
De ene na de andere piet kwam langs en strooide rijkelijk met pepernoten. Dat beteuterde gezichtje van mijn dochtertje vergeet ik niet meer. Lief schatje!
Dit overkomt ons natuurlijk niet nog een keer en is opnieuw een bevestiging dat we, als ouders, onze ‘we zien wel’ methode echt volledig (!) achter ons moeten laten. Plannen zullen we!

‘Vluchttas’

Als je gaat bevallen moet je weken van te voren al een tas klaar hebben staan met spullen die je sowieso bij je wilt hebben tijdens de bevalling. Een tas waar alles in zit! Daar zweer ik als gluten-ei-pinda-noten-vrije moeder bij! De inhoud van onze vlucht/feesttas is als volgt en dient tevens als tip voor gastvrouwen die glutenvrij bezoek krijgen:
– Biologisch diksap (AH)
– Biologische rijstewafels (AH)
– Rozijntjes
– Fruit en wat groente (paprika, tomaatjes, komkommer)
– Genius chocolademuffins (verkrijgbaar bij AH)
– Zak naturel ribbelchips (AH) / Nibbit chips
– Bitterkoekjes (AH)
– Schar brood (verkrijgbaar AH)
– Roomboter (AH)
– Smeerkaas / hagelslag (AH)
– Pure yoghurt/melk

Zo, op naar het volgende feestje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s