glutenvrij leven dag gluten

Hoe begin je een glutenvrij dieet?

Hoe krijg je die gluten de deur uit? Waar moet je beginnen? Ons supersimpele stappenplan: alle etenswaren uit de keukenkastjes verzamelen op tafel. Vervolgens met het allergielijstje bij de hand alle producten bekijken en beoordelen. Daarmee is tevens het ‘eeuwige-etiketten-lezen’ begonnen!

Krijg de gluten!

Wat hebben wij veel etenswaren afgekeurd. Dankzij het ‘glutenvrij kenmerk‘ kun je snel herkennen of een product gluten bevat. Wat is er duizelingwekkend veel te leren over coeliakie en een glutenvrij dieet. Er is een nieuwe wereld voor ons open gegaan. De arts zei dat het een jaar kan duren, voordat je volledig gewend bent aan het nieuwe eetpatroon. Dat snappen we! Heel goed! Zelfs sladressing, zonnebrand en bouillonblokjes kunnen namelijk gluten bevatten.

Onze conclusie tot nu toe? Hoe puurder het product, des te minder kans op gluten. Groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, pure zuivel, Nederlandse kazen, onbewerkt vlees en onbewerkte vis. Dat is toch al een breed assortiment aan voedingsmiddelen dat wel mag! Hoera!

In gesprek

Tijdens een gesprek in de auto probeer ik in ‘Jip en Janneke’-taal uit te leggen wat er gebeurt als ze gluten eet. Hoewel we de reactie nog niet weten, vertel ik haar onder andere dat ze héél moe wordt als ze gluutjes eet. Het woord gluutjes heeft iets kinderlijks, het klinkt positief en mijn uitleg lijkt achteraf wel een sprookje. Ik vertel haar dat papa en mama ook een prikje moeten om te onderzoeken of we misschien allemaal geen gluutjes meer mogen eten. Ze schiet in de lach. “Mama, dat is grappig, als we samen geen gluutjes meer mogen. Anders zijn we allemaal moe!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s