mijn dochter krijgt diagnose coeliakie

Leven met coeliakie

Moe, hangerig, futloos, ontstekingen, lage weerstand en piekende energie. Ons lieve meisje leek niet het kind te kunnen zijn die ze wilde. Ze zat vastgeplakt aan haar ‘aap’ en haar duim leek vastgegroeid aan haar mond. Het belletje naar de huisarts om een afspraak te maken heeft geresulteerd in meerdere malen bloedprikken, afwachten, ziekenhuisbezoeken, afwachten, een opname en op 22 september belde de arts met de diagnose: coeliakie.

Leven met coeliakie

Met de klemtoon op ‘kie’. Het is een immuunziekte. “Bij coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten of sporen van gluten bevat beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. De enige behandeling tot nu toe is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet.” Zo vertellen de wetenschappers.

Vanaf nu glutenvrij

Zo lijk je een gezond kind te hebben en dan ineens ben je een periode bijna wekelijks in het ziekenhuis te vinden. Een levenslang dieet is pittig. Helemaal voor een meisje dat verzot is op koek, de slagroom van de taart snoept nog voordat het op tafel staat, het geluid van het openen van een zak chips van een kilometer afstand al hoort en appelsap drinkt bij het leven. Hoe gaan we dit aanpakken? In kleine fragmenten vertellen we haar wat haar te wachten staat, maar als meisje van drie bestaat alleen vandaag. Als er iets leuks in de agenda staat is er soms een morgen. Maar ‘levenslang’? Ik doe mijn best om de opkomende traan te bewaren tot een later moment. Hoewel het een ziekte is waar je prima mee kunt leven, zal het wel beperkingen met zich meebrengen. Ondanks de beperking gaan we voor glutenVRIJ. Een vrij en onbevangen leven zonder gluten.

Hoe doen we het thuis?

We kiezen er voor om binnen de vier muren van ons huis geen gluut meer te hebben. Van thuis maken we een plek waar ze niet op hoeft te letten.
Dit weekend eten we taart, pasta, croissantjes, patat, pannenkoeken en denken we nog even niet teveel na. Als we eenmaal aan het dieet zijn begonnen, dan wordt de reactie op gluten steeds heftiger en wordt ze er ziek van.
De inschrijving bij de coeliakievereniging is een feit en de glutenvrije apps zijn gedownload. Daar gaan we dan… Op naar een fit meisje dat barst van de energie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s